NOKIA blog

Friss topikok

Linkblog

Nokia műhold

2009.10.08. 14:12 Tenoce

A Nokia a Boeing kereskedelmi műholdas szolgáltatásával együttműködve 2009. október 8-án felbocsátja a kaliforniai kilövő állomásról a DigitalGlobe WorldView2-es műholdját.

Az új műhold az első nagyfelbontású 8 sávos multispektrális kereskedelmi műhold. A multispektralitás azt jelenti, hogy a műhold által készített felvételek több hullámhossz-tartományban készülnek. A különböző hullámhossz tartományban készített felvételek más és más feladatra alkalmasak. Van amelyik a vegetáció vizsgálatára, van amelyik a geológiai vagy vízügyi vizsgálatokra, de az évszak is befolyásolja milyen felvételeket érdemes alkalmazni. Nem azért készülnek több hullámhossz tartományban a felvételek, hogy mindig mindegyiket egyidejűleg felhasználjuk, hanem azért, hogy minden feladathoz a legmegfelelőbbet tudjuk alkalmazni. Általában két-három, maximum öt-hat sáv egyidejű alkalmazása elegendő egy adott feladatnál.

A Nokia még idén februárban egyezett meg a Digital Globe-bal, hogy az Ovi Maps szolgáltatáshoz nagyfelbontású műholdas és légifelvételeket szolgáltasson, hogy ezzel még jobb navigációs élményt tudjon adni a felhasználóknak. Ennek az új műholdnak hála, az elkövetkező időben nagymértékben javulni fog az utca és város szintű navigáció a Nokia navigációs szolgáltatásában.

Szólj hozzá!

Új funkcióval bővült az OVI Maps

2009.10.01. 11:15 Tenoce

Lassan de biztosan kezd használhatóvá válni a Nokia térképalkalmazása. Ugyan azzal, hogy a Google Maphez képest a hasonló funkcionalitásokat csak egy böngésző pluginnal tudják elérni, az elég amatőr. Mindenesetre tegnap óta, ha valaki felmegy az OVI Maps-re, új plugin telepítésére kérik. A plugin telepítés előfeltétele annak, hogy az új, saját POI rögzítési funkciót ki lehessen használni. Mostantól kezdve egy sima jobb egér klikkel lehet saját POI-kat felvenni és azokat megosztani másokkal. A POI kifejezés új „nokiás” elnevezést is kapott „Good things” néven. Nem tudom, hogy mennyire logikus ezt bevezetni, hiszen a GPS-t használók jelentős része POI-ként ismeri a nevezetes pontokat.

Egyébként jó ötlet volt a felhasználók bevonása az újabb, nevezetes pontok adatbázisának feltöltésére, hiszen a felhasználói „felhő” mindig hatékonyabb adatforrás, mint egy-két centralizált céges adatbázis. Természetesen, mint minden felhasználó által generált tartalom esetén, itt is lehetőség van moderálásra, amennyiben egy új pont 2 negatív kritikát kap, akkor az inaktívvá válik. Az adatbázis feltöltése egyelőre csak pontonként lehetséges, de bizonyára a későbbiek során lehetőség nyílik batchekben történő feltöltésre is.

Érdekes egybeesés, hogy a Google Maps éppen tegnapelőtt nyitotta meg a magyar nyelvű, hasonló user generated POI-k feltöltésének lehetőségét a magyar piacon. Az elkövetkező időszakban majd kiderül, hogy melyik megközelítés fogja elnyerni a felhasználók kegyeit.

Szólj hozzá!

Címkék: google térkép gps

Mégegy akvizíció - Dopplr

2009.09.25. 09:10 Tenoce

Úgy tűnik, nem akar szűnni a Nokia felvásárlási láza, bár a Palm esetében még semmi biztosat nem tudhatunk, lehet, hogy kútba is esik az egész. Az viszont biztos, hogy a webes szolgáltatási kör bővítése érdekében egy újabb web2-es startupot vásárolt fel 10 millió Euróért, a Dopplr-t. A Dopplr egy közösségi microblogging szolgáltatás, utazási információkra kihegyezve. Ami még egy kicsit érdekessé teszi a dolgot, hogy az egyik alapítója, Marko Ahtisaari, korábban a Nokia dizájnért felelős igazgatója volt.

Persze ez is, mint a többi idei akvizíció (Plum, Cellity és Bit-Side), mind kisebb vállalatok voltak, és mutatják, hogy milyen erősen is nyomul a Nokia a közösségi webszolgáltatásokban. Már csak az a kérdés, hogy a különböző felvásárolt szolgáltatásokat mennyire, és milyen gyorsan lesz képes a jelenlegi szolgáltatási struktúrájába szervesen beágyazni?

Szólj hozzá!

Címkék: felvásárlás dopplr plum cellity bit side

Újabb felvásárlás előtt a Nokia?

2009.09.24. 13:59 Tenoce

A befektetői körökben a hét eleje óta olyan spekulációk láttak napvilágot mely szerint a Nokia szemet vetett az amerikai okostelefon piac "régi-új" üdvöskéjére a Palmra.

Mint köztudott a Palm a '90-es évek végén és 2000-es évek elején gyakorlatilag egyeduralkodó volt az amerikai palmtop piacon. Az okostelefonok fejlődésével azonban a kezdeti előnyük elolvadt, olyannyira hogy különösen a rossz emlékű Palm_Foleo irtózatos bukása után már mindenki a cég csődjét várta. Mégis 2009 legelején Las Vegasban a CES kiállításon csoda történt, a Palm bemutatta új okostelefonját a Palm Pret és az azon futó új operációs rendszerét a webOS-t. A webOS egy linux alapon futó mobiltelefonra és érintőképernyőre optimalizált operációs rendszer, melynek egyik legfontosabb újdonsága a különböző web2-es közösségi weboldalak elérésének integrálása volt. Az új telefont és operációs rendszert a befektetők és felhasználók annyira pozitívan fogadták, hogy a Palm részvényeinek év eleji 4 dolláros árfolyama mostanra 17 dollárra emelkedett.

És most nézzük, hogy miért is tűnik logikusnak a felvásárlási pletyka.

  • A Palm által kifejlesztett operációs rendszer és érintőképernyős felület talán az egyetlen igazi konkurenciája az Apple iPhone-jának
  • A Nokia kevesebb, mint 1 évvel ezelőtt kezdte első tömegigényt kielégítő érintőképernyős készülékeinek árusításába, melyet ráadásul egy több mint 8 éves múlttal rendelkező Symbian operációs rendszerre húztak rá. Ráadásul a kompatibilitás megőrzése érdekében az érintőképernyős kezelésben rengeteg kompromisszumra is szükség volt.
  • A Palmnak többéves jól működő kapcsolata van az összes komolyabb amerikai mobilszolgáltatóval, amit a Nokiának eddig nem sikerült elérnie.
  • A Palm Pre nemcsak az iPhone-nak teremt konkurenciát, de felhasználva a Palm tradicionális üzleti felhasználóknál még élő hírnevét a Research In Motion BlackBerry piaci részesedéséből is le tud csípni egy jókora darabot.
  • A Nokia különösen az amerikai piacon, de a világpiacon is komoly vereségeket könyvelhetett el az Appletől és a BlackBerry gyártójától.

Ugyanakkor az éremnek van egy másik oldala is. Mi az ami a felvásárlás ellen szól:

  • A Palm jelenlegi könyv szerinti értéke mínusz 740 millió dollár, azaz ennyivel múlja felül a hitelállmánya az eszközeinek értékét. Ráadásul a cég továbbra is veszteséges.
  • A Nokia az N900-as telefon bejelentésével már két mobil operációs rendszer mellett is letette a garast, egyrészt a már korábban említett Symbian rendszer, másrészt pedig az új mobil Linux disztribúció a Maemo mellett, így viszonylag kicsi a valószínűsége, hogy a portfolióját egy további operációs rendszerrel bővítse.

Hogy a Nokia döntéshozóinál a mérleg két serpenyője közül melyik lesz nehezebb, azaz megtörténik-e a felvásárlás az valószínűleg a következő hónapokban fog kiderülni.

Szólj hozzá!

Címkék: apple pletyka palm blackberry felvásárlás rim

A legolcsóbb FM Rádiós telefon a Nokiától!

2009.03.15. 00:00 Mr. Nokia

A finn gondolt egyet és legyártotta az első Nokia rádiót, amellyel még telefonálni is lehet! :-)

A Nokia 5030 XpressRadio a vállalat első mobilja, mely beépített FM rádió antennával van szerelve, így már nem szükséges headset-et csatlakoztatni a telefonunkhoz, ha kedvenc rádióadásunkat kihangosítva szeretnénk hallgatni!

Az 1020 mAh kapacitású akkumulátor 24 órás rádióhallgatást, 10 óra beszélgetést, valamint 21 és fél napos készenléti időt ígér számunkra. A telefon 1,8 hüvelykes, 128x160 pixel felbontású 65 ezer színű TFT kijelzővel van ellátva.

A készülék oldalán vezérlő gombok találhatók, melyek egyszerű használatot kínálnak, hátlapján pedig egy óriási méretű hangszóró biztosítja számunkra az erőteljes, gyönyörű hangzást, legyen szó akár szórakozásról, akár a déli hírekről.

A Nokia 5030 XpressRadio grafit és vörös színben fog megjelenni az év második negyedévében, az alapcsomagban pedig a 107,7 x 44,6 x 14,55 milliméteres és 82 grammos készülék mellett találni fogunk sztereó headset-et is. Ennek nettó ára 40 euró, ami a mai árfolyamon számolva áfával együtt bruttó 14.000 forint körül mocorog.

Szólj hozzá!

Címkék: megjelenés xpressradio

A kezdet! :-)

2007.01.14. 23:44 Mr. Nokia

Elérkezett az idő! 

Szólj hozzá!