NOKIA blog

Friss topikok

Linkblog

Újabb felvásárlás előtt a Nokia?

2009.09.24. 13:59 Tenoce

A befektetői körökben a hét eleje óta olyan spekulációk láttak napvilágot mely szerint a Nokia szemet vetett az amerikai okostelefon piac "régi-új" üdvöskéjére a Palmra.

Mint köztudott a Palm a '90-es évek végén és 2000-es évek elején gyakorlatilag egyeduralkodó volt az amerikai palmtop piacon. Az okostelefonok fejlődésével azonban a kezdeti előnyük elolvadt, olyannyira hogy különösen a rossz emlékű Palm_Foleo irtózatos bukása után már mindenki a cég csődjét várta. Mégis 2009 legelején Las Vegasban a CES kiállításon csoda történt, a Palm bemutatta új okostelefonját a Palm Pret és az azon futó új operációs rendszerét a webOS-t. A webOS egy linux alapon futó mobiltelefonra és érintőképernyőre optimalizált operációs rendszer, melynek egyik legfontosabb újdonsága a különböző web2-es közösségi weboldalak elérésének integrálása volt. Az új telefont és operációs rendszert a befektetők és felhasználók annyira pozitívan fogadták, hogy a Palm részvényeinek év eleji 4 dolláros árfolyama mostanra 17 dollárra emelkedett.

És most nézzük, hogy miért is tűnik logikusnak a felvásárlási pletyka.

  • A Palm által kifejlesztett operációs rendszer és érintőképernyős felület talán az egyetlen igazi konkurenciája az Apple iPhone-jának
  • A Nokia kevesebb, mint 1 évvel ezelőtt kezdte első tömegigényt kielégítő érintőképernyős készülékeinek árusításába, melyet ráadásul egy több mint 8 éves múlttal rendelkező Symbian operációs rendszerre húztak rá. Ráadásul a kompatibilitás megőrzése érdekében az érintőképernyős kezelésben rengeteg kompromisszumra is szükség volt.
  • A Palmnak többéves jól működő kapcsolata van az összes komolyabb amerikai mobilszolgáltatóval, amit a Nokiának eddig nem sikerült elérnie.
  • A Palm Pre nemcsak az iPhone-nak teremt konkurenciát, de felhasználva a Palm tradicionális üzleti felhasználóknál még élő hírnevét a Research In Motion BlackBerry piaci részesedéséből is le tud csípni egy jókora darabot.
  • A Nokia különösen az amerikai piacon, de a világpiacon is komoly vereségeket könyvelhetett el az Appletől és a BlackBerry gyártójától.

Ugyanakkor az éremnek van egy másik oldala is. Mi az ami a felvásárlás ellen szól:

  • A Palm jelenlegi könyv szerinti értéke mínusz 740 millió dollár, azaz ennyivel múlja felül a hitelállmánya az eszközeinek értékét. Ráadásul a cég továbbra is veszteséges.
  • A Nokia az N900-as telefon bejelentésével már két mobil operációs rendszer mellett is letette a garast, egyrészt a már korábban említett Symbian rendszer, másrészt pedig az új mobil Linux disztribúció a Maemo mellett, így viszonylag kicsi a valószínűsége, hogy a portfolióját egy további operációs rendszerrel bővítse.

Hogy a Nokia döntéshozóinál a mérleg két serpenyője közül melyik lesz nehezebb, azaz megtörténik-e a felvásárlás az valószínűleg a következő hónapokban fog kiderülni.

Szólj hozzá!

Címkék: apple pletyka palm blackberry felvásárlás rim

A bejegyzés trackback címe:

https://nokia.blog.hu/api/trackback/id/tr191404056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása